Σύγχυση με τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών

Σύγχυση με τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών

Αρ. Πρωτ. 2364/06.11.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναφορικά με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, που υπάρχει. Η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και προκαλούν δυσαρέσκεια. Από την εφαρμογή του λοιπόν και έπειτα, όσοι οικισμοί δεν είχαν ελάχιστη τιμή ζώνης, εντάσσονταν στην ελάχιστη τιμή ζώνης του πρωτοβάθμιου ΟΤΑ. Για παράδειγμα η περιοχή των Λαγυνών, πλέον εντάσσεται στην τιμή ζώνης του Δήμου Λαγκαδά, η Λητή, που άνηκε στον πρώην Δήμο Μυγδονίας, πλέον εντάσσεται στην τιμή ζώνης του νέου Δήμου όπου εντάσσεται, δηλαδή στο Ωραιόκαστρο και ούτω καθεξής.  

Με τον Ν. 4014/2011, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης, σύµφωνα µε το σύστηµα των αντικειµενικών αξιών του Υπουργείου Οικονοµικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισµό της αξίας των κτισµάτων, λαµβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιµή ζώνης που ισχύει στο δηµοτικό διαµέρισµα του αυθαίρετου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιµή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιον λόγο το αρμόδιο Υπουργείο δεν ενέταξε τις διατάξεις του Ν. 3843/2010, στο Ν. 4014/2011;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να φέρει διευκρινιστική εγκύκλιο, όπου θα διασαφηνίζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών;